HUB SEA 2: EMERGING TRENDS IN ETHICS EDUCATION AND ETHICAL CORPORATIONS
Cea de-a doua ediție a seriei de HUB-uri SEA (un seminar care are scopul de a pune în relație ideile și viziunile cercetătorilor și doctoranzilor cu arii de expertiză în multiple domenii de la universitățile din România și nu numai) s-a desfășurat la pensiunea Casa Domnească din cacica, județul Suceava. În lipsa unui cadru formal, seminarul a inclus dezbateri centrale, implicarea activă a cercetătorilor prin susținerea opiniilor proprii și adresarea de întrebări.
Excursia la mănăstirile din zonă a inclus Putna (mormântul lui Ștefan cel Mare), Marginea (atelierul de ceramică neagră), Mănăstirea Suceviţa (Scara Virtuţiilor), Mănăstirea Moldoviţa (Mărul de Aur – UNESCO 1975), Mănăstirea Voroneţ (Albastrul de Voroneţ).
Ceramica de Marginea este deja o marcă binecunoscută în intreaga lume. În Marginea, începutul olăritului este stabilit de către istorici în jurul anului 1500.
Prin natura amplasării geografice, comuna Marginea este înconjurată de păduri, dispune de un sol argilos și este strabătută de apa râului Sucevița, acestea fiind condiții fundamentale pentru acest mestesug, în care lutul, apa și focul formează un triunghi magic.
Unii cercetători s-au încumetat în demersul de dobândire a secretelor străvechiului meșteșug.
Mesele oferite de pensiunea Casa Domnească s-au concretizat în meniuri tradiţionale sau din bucătăria internaţională, după gustul fiecăruia şi priceperea maestrului bucătar.
După dulciurile cu dulceaţă de afine şi produse tradiţionale din cămara pensiunii a fost binevenită o relaxare la complexul SPA al pensiunii (sala fitness, tenis de masă, piscină, saună).
Cercetătorii au efectuat o vizită la Salina Cacica şi Biserica Romano-Catolică din Cacica, declarată în anul 2000 de către Papa Ioan Paul al II lea Basilica Minor, datorită pelerinajelor efectuate la această biserică. Aici a putut fi văzută Icoana Maicii Domnului (Madona Neagră), precum şi Grota Lourdes, copie fidela a grotei cu acelaşi nume din Franţa.
Salina Cacica functionează din anul 1791 urmare a descoperii unor zăcaminte de sare în aceasta localitate. În scopul exploatării au fost adusi minieri de la mina Welischa din Polonia, unitate cu mai multă experientă în domeniu. Cele mai importante obiective ale Salinei Cacica sunt:
Capela romano-catolica Sf. Varvara – aflata la capatul scarilor cu 192 de trepte, la 21 metri adancime. Capela a fost construita in anul 1806 la initiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici sa aiba unde se ruga inainte si dupa terminarea lucrului.
Capela ortodoxa – aflata la adancimea de 35 metri, unde se desfasoara Orizontul I. in aceasta zona, galeria sapata direct in sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate in stanca de sare, cu tematica religioasa.
Lacul Sarat – este un lac artificial sapat manual de mineri la o adancime de 35 metri, pe peretii caruia se gasesc cristale de sare.
Sala de sport reprezinta locul ideal de petrecerea timpului liber si desfăsurarea unor activităti recreative: fotbal, volei, tenis etc.
Sala de dans denumita si “Sala Ing. Agripa Popescu” aflata la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane si ele sapate in sare.
Descriere
Cacica, 22-24 Iunie 2013
Pentru că marile conferințe nu se referă doar la ideile și prezentările disponibile în programul lor, ci sunt centrate pe relații și conectarea cu noi prieteni, pe stabilirea de parteneriate, am inițiat un program special sub denumirea de HUB-uri SEA (sau Seminarul Național Doctoral).